3 Bit – ciasto bez pieczenia na herbatnikach

23 marca 2018

 

Zbliżają się święta wielkanocne.

Już myślimy o tym co ugotujemy, jakie ciasta upieczemy. Przeglądamy poradniki, stare książki kucharskie i wycinki z przepisami gromadzone przez lata. Cóż chęci są. Zapał jest. Tylko czasu i sił jakoś tak mniej. No i dochodzą obawy. A jeśli coś się nie uda? Klapa, jak nic. Może wydam się zbyt asekuracyjna. Trudno. Wyznam Wam jednak szczerze, że na specjalne okazje (a święta do nich należą) wybieram przepisy sprawdzone i wypróbowane. Wiem, że danie uda się za pierwszym razem, bo na powtórki czasu nie będzie.

 

Tak więc jednym z nich będzie ciasto. Nie mazurek, nie babka wielkanocna 3 bit.

 

Potrzebne składniki to:

  • 80 sztuk herbatników
  • 2 puszki masy krówkowej
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 litra mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 szt śnieżki
  • czekolada do starcia

 

Zakasujemy rękawy. Wkładamy wdzięczny fartuszek i do dzieła kochani. Do dzieła.

Puszki z masą krówkową wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy ok. 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do 0,5 litra mleka wsypujemy budyń, mieszamy dokładnie i gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia a później dodajemy masło i miksujemy wszystko na gładką masę.

Przygotujemy blaszkę, w której ułożymy nasze ciasto.

Na spód pójdzie warstwa herbatników zamoczonych na chwilę w mleku. Na ułożone herbatniki wykładamy masę krówkową, wygładzamy. Układamy drugą warstwę herbatników (już bez moczenia w mleku). Na to wykładamy masę budyniową. Znów kolejna warstwa ciastek.

Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając śnieżkę w trakcie ubijania. Wykładamy na ostatnią warstwę herbatników. Całość posypujemy startą czekoladą. A teraz nasze dzieło ląduje w lodówce na około 8 godzin.

Moja rodzina przepada za tym ciastem. Zawsze wychodzi i myślę, że pięknie będzie prezentować się na świątecznym stole w otoczeniu baranków, kurczaczków i gałązek bazi.

 

Smacznego i polecam.

 

 

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie mi bardzo miło jeśli:

👉 polubisz wpis  👍 lub udostępnisz go 😍

 👉 pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza

 

 

You Might Also Like

  • Facebook