3 bit zmodyfikowany

20 stycznia 2016
3bit2

 

Macie czasem, że gdy smutki i kłopoty wdepczą Was w glebę pędzicie do kuchni i z zapałem wyciągacie garnki i rondelki, łyżki, wałki i trzepaczki i gotujecie, pieczecie?

Trzeba zająć czymś ręce. Trzeba zająć czymś umysł.

Trzeba udowodnić samemu sobie, że coś jeszcze potrafimy.

Ciasta są moją domeną, więc postanowiłam sprawić małą radość moim dzieciom. W tym trudnym dla nas czasie są trochę zdezorientowane. Młodsze nie bardzo wiedzą o co chodzi. I choć niejedna łza wpadała do miski zrobiłam całkiem nowego 3 bita.

Tobie tato, też by smakował. Lubiłeś ciasta.

Podaję Wam składniki:

  • 70 szt. herbatników
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 3/4 kostki masła śmietankowego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania śnieżki
  • paczka migdałów w płatkach
  • paczka wiórków kokosowych

No to działamy.

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy budynie. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy (ciągle mieszając) aż masa zacznie gęstnieć.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników zamoczonych przez sekundę w zimnym mleku.

Do ostudzonej masy budyniowej dodajemy masło. Miksujemy na jednolitą masę i wykładamy ją na ułożone herbatniki.

Dajemy kolejną warstwę ciastek a na nich rozprowadzamy masę krówkową.

Następnie posypujemy całość płatkami migdałów.

Ubijamy śmietanę + 2 śnieżki. Ona będzie kolejną warstwą.

Na koniec posypujemy nasze ciasto wiórkami kokosowymi.

Ciasto wstawiamy na 8 godzin do lodówki.

Smakuje wyśmienicie. I nawet ja uśmiechnęłam się przez łzy na widok umorusanej gębusi mojej Lenki. A niech się brudzi, na zdrowie.

Zróbcie to ciacho i niech słodycz będzie z Wami.

 

3bit2

 

3 bit3

 

3bit1

You Might Also Like

  • Facebook