Sezon w pełni i jak co roku dookoła wszyscy kaszlą, kichają i narzekają na samopoczucie. Poprzednie lata nauczyły nas, że lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego dzielę się naszą sprawdzoną metodą na lepszą odporność i wzmocnienie organizmu w okresie jesienno-zimowym.

Na pewno słyszeliście już nie raz o domowej miksturze na bazie miodu, która nie tylko zapobiega, ale też świetnie nadaje się do podawania w trakcie trwania choroby. Jest wiele wersji, osobiście wypróbowałam sporo z nich, aż w końcu otrzymałam coś, co nie tylko działa, ale jest też znośne w smaku.

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • Grejfrut
  • 6 cm imbiru
  • 600ml miodu
Antygrypina – najlepszy przepis na odporność

Wykonanie:

  • Dokładnie myjemy owoce przed obraniem. To ważny punkt, bo spryskane są chemią, jakiej nie chcemy przechowywać w swojej miksturze.
  • Obieramy owoce i Imbir. Cytrusy należy dokładnie oczyścić z błonek. 
  • Imbir ścieramy na tarce. Owoce kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze.
  • Przekładamy owoce i Imbir do garnka i zalewamy miodem.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy powstałą papkę do czystych, wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy.
Antygrypina – najlepszy przepis na odporność

Miód to rewelacyjny konserwant, dlatego mieszanka jest trwała i spokojnie można trzymać ją w lodówce przez długi czas.

Miksturę możemy serwować bezpośrednio prosto z łyżeczki lub dodawać do letniej herbaty.

Jeśli macie ochotę kombinować, to możecie dodać też ząbek czosnku lub łyżeczkę świeżej kurkumy.

Jeśli zdecydujesz się dodać kurkumę, to zalecane jest dodanie również dwóch łyżek oleju roślinnego i odrobiny czarnego pieprzu. 

Antygrypina – najlepszy przepis na odporność