Biszkopty z czekoladą

15 lutego 2017

 

Biszkopty z czekoladą.

Trwają zimowe ferie. Dla jednych to czas wyjazdów, dla innych czas błogiego lenistwa, dla jeszcze innych czas chorowania.

Nas dotyczy trzeci przypadek. Wszyscy, jak jeden mąż, po kolei przechodzimy grypę.

Trzeba więc podsunąć coś, co będzie chciało się zjeść. A, że lubimy słodycze, więc upiekłam biszkopty z czekoladą , które zawsze wychodzą 🙂

Składniki: (na ok. 30 szt.)

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej, gorzkiej, białej (według uznania)

 

Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy do białości.

Dodajemy przesianą przez sito mąkę i cukier waniliowy. Miksujemy do połączenia składników.

Powstanie pulchny, niezbyt gęsty krem.

Tabliczkę czekolady wrzucamy do blendera, albo ścieramy na tarce. Rozkruszoną czekoladę dodajemy do masy i mieszamy łyżką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy porcję biszkoptów. Pamiętajmy, by zachować odstępy.

Biszkopty pieczemy 12-15 minut (góra, dół) w 180 C.

Gotowe są wtedy, gdy są rumiane.

Ot i cała filozofia. Chwilka pracy a przepyszne biszkopty poprawiają nastrój i choć na chwilę pozwolą zapomnieć o cieknącym nosku i gorączce.

U nas znikają w ekspresowym tempie.

Gorąco polecam 🙂

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

  • Chciałabym mieć je teraz pod ręką 🙂

  • My ferie zakończyliśmy tydzień temu formalnie, ale fizycznie dzieciaki w domu, bo… GRYPSKO. Szlak mnie trafia, bo te moje drobinki znów na wadze lecą, bo jeść nie chcą. Z nieba mi z tym przepisem spadłaś 🙂

  • Facebook