Chleb z masłem orzechowym

28 stycznia 2016
chleb z masłem orzechowym

 

Chleb z masłem orzechowym.

 

Mówią, że nie samym chlebem człowiek żyje. Pewnie, że nie. Ale z drugiej strony jak smakowałyby te wszystkie szyneczki, pieczenie, te wszystkie sery i sałatki bez kromeczki pieczywka? No, nie bardzo. A chlebek… No chlebek, a szczególnie taki domowy, to po protu delicja i akademia smaku.

Fajnie, że przyjęła się u nas moda na pieczenie chleba. Oprócz tego, że mamy pewność, iż nasze pieczywko jest świeże i bez konserwantów, to jeszcze zapach w domu jest taki, że aż radośniej robi się na sercu.

Chlebuś możemy piec jaki tylko chcemy. Pszenny, żytni, razowy.

A ja podam Wam dziś przepis na chleb z masłem orzechowym.

Oto składniki:

  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki masła śmietankowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki mleka.

No to, do roboty.

Mikserem ucieramy masło orzechowe, masło śmietankowe i cukier. Dodajemy jajko. Ciągle mieszając dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wlewamy mleko i całość miksujemy na jednolitą masę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Foremkę smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej ciasto.

Pieczemy 45- 50 minut.

Wyjmujemy chlebek z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Mniam. Pysznie smakuje, gdy jest jeszcze trochę ciepły i posmarowany masełkiem.

Cóż, nie samym chlebem… ale taki- to może być sam.

Smacznego.

 

chleb z masłem orzechowym

 

chleb z masłem orzechowym

 

chleb z masłem orzechowym

 

chleb z masłem orzechowym

 

You Might Also Like

  • Facebook