Przychodzę do Was z idealnym domowym chlebem z prażoną cebulką. Palce lizać.

Przepis:

  • 2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
  • 0,5 cm świeżych drożdży (nie więcej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • szczypta soli .
    .

Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem (najlepiej ściereczką).


.
Po tym czasie dodajemy: .

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej .
  • 1 łyżeczka soli .
  • 6 łyżek prażonej cebulki
  • 2 łyżki pestek słonecznika .
  • 2 łyżki siemie lniane
Chleb z prażoną cebulką

Wyrabiamy ciasto (będzie klejące), ale nie dosypujemy mąki. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w celu wyrośnięcia. Kiedy minie wyznaczony czas, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i bardzo delikatnie smarujemy ją olejem. Wyrabiamy jeszcze raz ciasto i przekładamy do keksówki. Wyrównujemy i przykrywamy naszą ściereczką do wyrośnięcia 30 min. – tak aby zrównała się z końcem keksówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C góra/ dół i pieczemy 20 minut. Po tym czasie podnosimy temperaturę w piekarniku do 200 C i pieczemy 25 minut. Wyjmujemy od razu, po upieczeniu nasz chleb i kładziemy go na kratce. Smarujemy dookoła zimnym mlekiem aby miał miękką skórkę i czekamy aż wystygnie.

Smacznego 😜😜😁