Przychodzę do Was z idealnym domowym chlebem z prażoną cebulką. Palce lizać.
Przepis:
- 2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
- 0,5 cm świeżych drożdży (nie więcej)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki
- szczypta soli .
.
Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem (najlepiej ściereczką).
.
Po tym czasie dodajemy: .
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej .
- 1 łyżeczka soli .
- 6 łyżek prażonej cebulki
- 2 łyżki pestek słonecznika .
- 2 łyżki siemie lniane

Wyrabiamy ciasto (będzie klejące), ale nie dosypujemy mąki. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w celu wyrośnięcia. Kiedy minie wyznaczony czas, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i bardzo delikatnie smarujemy ją olejem. Wyrabiamy jeszcze raz ciasto i przekładamy do keksówki. Wyrównujemy i przykrywamy naszą ściereczką do wyrośnięcia 30 min. – tak aby zrównała się z końcem keksówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C góra/ dół i pieczemy 20 minut. Po tym czasie podnosimy temperaturę w piekarniku do 200 C i pieczemy 25 minut. Wyjmujemy od razu, po upieczeniu nasz chleb i kładziemy go na kratce. Smarujemy dookoła zimnym mlekiem aby miał miękką skórkę i czekamy aż wystygnie.
Smacznego 😜😜😁
0 Comments