Ciasteczka dyniowe z cynamonem

19 października 2016

 

Za oknem szaro, buro, a jeszcze przez miesiącem – ech, to na razie nie wróci.

Przez kolejne miesiące smaganej deszczem i wiatrem jesieni, przez kolejne miesiące zmrożonej zimy, musimy robić coś, co nas pocieszy, ucieszy i wyleczy z totalnej chandry.

Znalazłam sposób na ten stan ducha. Jeden z wielu. Oj tak. Będzie ich wiele 😀

Dzisiaj jednak polecam gimnastykę nad stolnicą bez wałka. Co to takiego?

Ciasteczka dyniowe z cynamonem ( 50 szt.)

 

Ciasteczka dyniowe z cynamonem

 

Potrzeba tak niewiele.

  • 1 szklanka purée z dyni – dynia, bogata w witaminy, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo. Ma niewiele kalorii.
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli

Posypka

  • 5 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Najpierw zabieramy się za dynie.

Myjemy ją, kroimy na pół. Wydrążamy środek. Kroimy na małe kawałki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, które wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 40 -50 minut. Dynia ma być miękka. Miękkość sprawdzamy widelcem.

Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy naczynie z piekarnika, okrywamy je i czekamy, aż dynia wystygnie. Wtedy zdejmujemy skórę z kawałków warzywa i rozdrabniamy np. blenderem.

W związku z tym, że do wykonania naszych ciastek potrzeba tylko jednej szklanki purée dyniowego, resztę porcjujemy i zamrażamy. Jak znalazł, gdy znów zatęsknimy a pieczeniem ciasteczek. Wygoda? A jak.

 

No, ale wracamy do naszych słodkości.

 

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy dwie i pół szklanki mąki, cynamon i sodę, oraz purée z dyni. Ucieramy na jednolitą masę. Wrzucamy żółtka i sól, ucieramy aż do uzyskania gęstego ciasta.

Później wyrabiamy je ręcznie podsypując mąką. Ciasto ma być miękkie, sprężyste i nie kleić się do rąk. Jeśli się klei, podsypujemy mąką.

Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 10-15 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szykujemy  posypkę złożoną z pięciu łyżeczek cukru i dwóch łyżeczek cynamonu.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na małe kawałki i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczkę obtaczamy w cukrze i cynamonie, układamy na blaszce zachowując odstępy.

Szklanką spłaszczmy je na grubość 1-1,5 cm.

 

Ciasteczka dyniowe z cynamonem

 

Ciasteczka dyniowe z cynamonem

 

Ciasteczka dyniowe z cynamonem

 

Wstawiamy na 15 – 20 minut do piekarnika.

Gdy wykałaczka będzie sucha – ciastka się upieczone.

Ustrojone mgiełką ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Gotowe! Pysznie smakują. Pysznie pachną.

Smacznego 🙂

 

Ciasteczka dyniowe z cynamonem

 

Ciasteczka dyniowe z cynamonem

 

Ciasteczka dyniowe z cynamonem

 

Ciasteczka dyniowe z cynamonem

 

Ciasteczka dyniowe z cynamonem

 

You Might Also Like

  • Facebook