Ciastka czekoladowe

4 listopada 2015

 

Dzieciaki muszą zdrowo się odżywiać.

Wiadomo nie od dziś, że w zdrowym ciele, zdrowy duch.

Śniadanie to podstawa. Ale jak to wytłumaczyć moim dzieciom?

Gdy mają na ósmą do szkoły żadne z nich nie chce zjeść tego posiłku, choć dwoję się i troję, żeby było smaczne, kolorowe, czasem fikuśnie.

Nie i koniec. Bo za wcześnie, bo moje ząbki jeszcze śpią. Tych bo… mnoży się coraz więcej. Mistrzostwo świata, gdy wypiją filiżankę ciepłej herbaty, a jak wcisnę płatki na mleku jestem szczęśliwa.

Szykuję im więc śniadanie do szkoły w nadziei, że gdy już obudzą się wszystkie części ich ciałek to na pewno poczują głód.

Dla Julki kanapki kolorowe. Lubi takie z sałatą, ogórkiem, papryczką, rzodkiewką, pomidorami. Wędlina musi być jak namalowana. Żadnych żyłek, tłuszczyków, przebarwień. Obejrzy z dokładnością lupy.

Alan wszelką zieleninę ma w pogardzie. Kanapka z kiełbaską? Owszem ale wszelkie ogórki, pomidory, sałaty itp. – precz.

Do tego jakiś owoc, no i obowiązkowo coś słodkiego.

I wiecie co? Okazało się, że batoniki (w przypadku Julki bez laktozy) ze sklepu często wracały ze szkoły razem z moimi dziećmi. Ale ciastka czy babeczki, które ja im upiekę znikają w magiczny sposób.

O to, to lubię. Tak ma być. Jedzenie jest po to żeby je zjeść a nie wywalić do kosza.

Przepis na ciastka maślane podawałam Wam [TU] ale hitem u nas są ciastka czekoladowe.

Do ich sporządzenia potrzebne są:

 

  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao (ja dodaję wedlowskie)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła śmietankowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, przesiane kakao, szczyptę soli, jajko i proszek do pieczenia.

Całość wyrabiamy na gładką masę podsypując mąką.

Wyrobioną kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkujemy na placek o grubości 0,5mm (podsypujemy mąką- musimy o tym pamiętać aby ciasto się nie  kleiło).

Wycinamy foremkami ciasteczka o dowolnym kształcie. Co tylko nam fantazja podpowie.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej nasze dzieła sztuki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C.

Pieczemy 7-8 minut ( ciastka są bardzo miękkie)

I już. Już mamy pyszności stworzone przez nas. Pyszności bez sztucznych barwników, bez konserwantów, bez gumy arabskiej, bez tej całej ilości świństw zawartych w słodkościach z półki sklepowej.

Po prostu pyszne. Polecam gorąco.

 

2a

 

2i

2g

2f

 

2e

 

2d

2c

 

2b

You Might Also Like

  • Facebook