Ciasto bananowe

24 kwietnia 2016

 

Są takie dni w tygodniu, kiedy ,,coś” za nami chodzi.

Najczęściej jest to niedziela. Taka trochę nudnawa, zamamrotana. Niby leniwie snujemy się po domu, ale w powietrzu wisi to ,,coś”. ,,Coś” może przybrać groźną postać, więc żeby temu zapobiec najlepiej od razu zapodać antidotum. Postać i kształt nie jest ważna. Ważny jest efekt.

Niewielkim nakładem pracy i kosztów ,,cosia” wygoniłam wczoraj z naszego domu (a przy tym uratowałam przed wylądowaniem w koszu z lekka poczerniałe banany). Banany nie były zepsute, one były bardzo, bardzo dojrzałe.

 

No więc wzięłam:

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,25 szklanki cukru

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. W tym czasie przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Banany rozdrabiamy np. w blenderze.

Dodajemy do mąki wraz z resztą składników. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy na 40 minut do piekarnika.

Gotowe. Pyszne, słodkie, szybciutkie ciacho na zamamrotaną niedzielę i nie tylko 🙂

 

Ciasto bananowe

 

Ciasto bananowe

 

Ciasto bananowe

 

You Might Also Like

  • Facebook