Ciasto francuskie – krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

12 lutego 2016
Ciasto  francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Lubicie słodycze?

Na pewno. Mówi się, że kto lubi słodkości to jest dobrym człowiekiem. Już samo takie stwierdzenie jest dostatecznym usprawiedliwieniem dla łasuchów 😀

Dziś zapraszam Was na pyszne rożki francuskie z jabłkiem.

Cały kilogram świetnej bazy do rożków francuskich na słodko lub nie na słodko. Wykonanie go nie jest trudne. Jest czasochłonne i owszem. Ale dla efektu końcowego warto jest się pomęczyć 🙂

Potrzebujemy:

  • 200 ml zimnej wody,
  • 1 łyżkę soli,
  • 500 g masła śmietankowego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki krupczatki,

 

I już do roboty.

Wlewamy wodę do szklanki, wsypujemy sól i mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia.

Roztapiamy na bardzo małym ogniu 75 g masła. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski wsypujemy przesiane przez sito obie mąki, wlewamy osoloną wodę oraz roztopione masło.

Zagniatamy ciasto przez 20 minut.

Formujemy kulę, spłaszczamy ją dłonią, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

 

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Pozostałe masło, które leżakowało sobie na szafce kroimy na małe kawałki i ucieramy na gładką masę. Można sobie pomóc w tym ucieraniu mikserem.

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Utarte masło wkładamy między dwie warstwy papieru do pieczenia i rozwałkujemy na prostokąt o grubości 1,5 cm. Wkładamy do lodówki.

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

W tym czasie odpoczywamy, wieszamy pranie, pędzimy po zakupy, bawimy się z dziećmi. Ileż to rzeczy można zrobić w ciągu 2 godzin. Ale czas minął.

Wyjmujemy stolnicę, oprószamy ją mąką i rozwałkujemy ciasto na kwadrat grubości około 2 cm. Wałkujemy tylko w jednym kierunku i tak żeby boki były cieńsze, a środek grubszy.

Na środku kładziemy schłodzone masło (bez papieru).

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Rogi ciasta łączymy na kształt koperty. Zlepiamy ciasto bardzo dokładnie, tak by masło nie wydostało się ze środka podczas wałkowania.

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkujemy na prostokąt. Jego długość ma być 2,5 raza większa niż szerokość. I przypominam – wałkujemy tylko w jednym kierunku!

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Ciasto składamy na trzy części i znów pakujemy do lodówki na kolejne dwie godziny.

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Po upływie wyznaczonego czasu znów ciasto ląduje na stolnicy. Obracamy je o 90 C i znów wałkujemy na prostokąt. I znów jego długość ma być 2,5 raza większa niż szerokość. Znów składamy ciasto na trzy części i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Czynność tę należy powtórzyć 6 razy (co dwie godziny). Jeśli zastanie Was noc, ciasto zostawiamy w lodówce.

I ciasto francuskie gotowe 🙂

 

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Ja zrobiłam rożki z jabłkiem z ciasta francuskiego.

Do wykonania takich rożków potrzeba mi było (20 rożków):

  • 700 g ciasta francuskiego,
  • 4 duże jabłka,
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny (mała cytryna)
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką wody ( potrzebne przy sklejeniu rożków)

 

Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy na nią ciasto francuskie. Podczas gdy ciasto leżakuje i ociepla do temperatury pokojowej my szykujemy nadzienie.

Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, miksujemy lub kroimy w kostkę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, cukier i mąkę. Mieszamy.

Ciasto rozwałkujemy w kształt prostokąta o grubości 0,5 cm.

Dzielimy ciasto na 20 kwadratów.

Na środku każdego kładziemy farsz z jabłek.

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Brzegi ciastek smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą. Składamy na pół łącząc dwa przeciwległe wierzchołki, tak by utworzyły trójkąt. Zlepiamy boki dociskając widelcem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy rożki.

Przed włożeniem ciastek do pieca nakłuwamy je w trzech miejscach. Górę rożka smarujemy jajkiem z wodą.

Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 C (bez termoobiegu, góra – dół) i 5-6 minut dopiekamy z termoobiegem – góra w temp. 200 C.

Ciastka będą złote i chrupiące

Wyjmujemy je z pieca i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.

A lukier zrobimy bardzo prosto.

Ot, mieszamy dokładnie pół szklanki cukru pudru z jedną łyżką gorącej wody.

 

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Gotowe 🙂

Prawda, że pysznie wyglądają? Tak też smakują. Są naprawdę… przecudne.

Te z piekarni niech się schowają. Sami się przekonajcie.

Moje rożki znikają w czarodziejski sposób.

Z ciasta francuskiego (takiego dobrego nigdzie nie kupicie) można zrobić  tartę,  pierogi, rurki, rożki, rogaliki – na słodko z owocami, lub bardziej pikantnie z farszem z kapusty lub szpinaku.

 

Smacznego, smacznego, smacznego 🙂

 

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

Ciasto francuskie - krok po kroku + rożki francuskie z jabłkiem

 

_______________________________________________________________________________________

 

Jeśli spodobał Ci się mój wpis, będzie mi miło jeśli go polubisz lub udostępnisz!

You Might Also Like

  • Facebook