Domowe herbatniki

26 kwietnia 2017

 

Dziś coś słodkiego. Domowe herbatniki.

Jedne z najlepszych ciasteczek. Musicie je zrobić, naprawdę! z podwójnej porcji 🙂 Dla fanów domowych ciastek, dla mających ochotę pochrupać coś słodkiego. Pyszne i banalnie proste.

 

Jeszcze tylko składniki:

  • 100 g masła śmietankowego (w temperaturze pokojowej)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • szczypta soli

 

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do połączenia składników. Przekładamy na podsypaną mąką deskę i zagniatamy przez chwilę (2-3 minuty).

Możemy zrobić herbatniki maślane, lub czekoladowe.

Dzielimy ciasto na dwie połowy i do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy dokładnie.

Każdą część ciasta owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Forma dowolna.

 

 

Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15-20 minut, aż brzegi herbatników się zrumienią.

Możemy je przechowywać (jeśli coś zostanie) w pudełku.

 

Smakują pysznie z mlekiem, herbatą, kawą lub same 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

  • Zdecydowanie musze nabyć takie foremki do herbatników 🙂

  • Facebook