Domowe słodkości – Nutella i Masło Orzechowe

21 marca 2017

 

Czym posmarować kanapkę?

U nas przeważnie są dwie odpowiedzi. Starsza córka prosi o masło orzechowe, dwójka młodszych wierna jest nutelli.

Owe specjały można zrobić w domu. Łatwizna 🙂

 

Masło orzechowe.

 

 

Do jego wykonania potrzebne są tylko – orzechy.

Ja wzięłam 2 szklanki podpieczonych, solonych orzeszków ziemnych.  Wrzucamy je do blendera i miksujemy około 10 – 15 minut. W miarę upływu czasu miksowania orzechy będą zmieniać swój wygląd, aż w końcu powstanie jednolita masa, którą można rozsmarować.

Umieszczamy ją w słoiku. Przechowujemy w lodówce do 1 miesiąca.

 

 

 

Nutella.

 

 

Potrzebne składniki:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 120 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady mlecznej

Orzechy rozkładamy na blaszce i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Od czasu do czasu mieszamy. Uprażone orzechy rozkładamy na ściereczce i zdejmujemy łupiny. Następnie wkładamy je do blendera i miksujemy je na gładką masę (10 – 15 minut)

W wodnej kąpieli rozpuszczamy obie czekolady. Dodajemy je do orzechowej masy i znów miksujemy.

Mleko łączymy z mlekiem w proszku. Dokładanie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Od razu po zagotowaniu zdejmujemy z ognia.

Studzimy i dodajemy do masy orzechowo – czekoladowej. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

Przekładamy naszą słodycz do słoiczka i wkładamy do lodówki by zgęstniała. Tą domową nutellę należy spożyć w ciągu 7 dni z uwagi na zawartość mleka.

Ale nie ma się co martwić. Zniknie w ciągu kilku godzin.

 

 

Pyszota 🙂

 

 

 

 

You Might Also Like

  • Jeszcze się nigdy nie pokusiłam o zrobienie takich domowych 🙂

  • Kulinarne Wyskoki

    Oba kremy pyszne! 🙂

  • WOw- domowe masło orzechowe! Lubię to! 😉

  • Mój syn na Mikołajkach w Grodzie Kraka miał warsztaty z robienia domowego masła orzechowego i muszę przyznać, że efekt był pyszny 🙂

  • nutellę robiła milion razy i na milion sposobów. Masła orzechowego nigdy, bo sprzęt kiepski ale to domowe to pewno ach i och 🙂 ja kupuuę takie 100 procent orzech 😉 ale wiadomo, że wychdozi drożej, niż własne

  • Moje Urwisy

    Musze sobie zapisac 😀

  • Mniam! Muszę wypróbować:)

  • Facebook