Jaglana szarlotka

8 marca 2016

 

Każdy z nas ma jakiś smak i zapach zapamiętany z dzieciństwa.

Moim jest smak szarlotki na kruchym cieście, którą często robiła moja mama.

Po całym domu rozchodził się zapach jabłek. Razem z siostrą nie mogłyśmy się doczekać aż ciasto wystygnie i będziemy mogły je zjeść.

Dzisiaj szarlotka w zupełnie nowej odsłonie.

Wzięłam :

  • 350 g kaszy jaglanej (a co!)
  • 1,5 kg jabłek (a jak!)
  • 1 łyżkę cukru waniliowego (do zapachu)
  • 1 łyżkę miodu (na bogato)
  • 1 łyżkę oleju

 

Zdziwieni? Nie dziwcie się, tylko działajcie.

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w zimnej wodzie a potem przelewamy ją wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się goryczy. Nie gotujemy jej. Przepłukaną kaszę przekładamy do miski.

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do kaszy wraz z cukrem waniliowym, miodem i olejem. Mieszamy spokojnie i bardzo dokładnie by wszystkie składniki się połączyły.

Masę przekładamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C około 70-80 minut.

Proste, smaczne i zdrowe. A modne – tak, jak modna jest kasza jaglana.

Bogata w składniki mineralne (żelazo, potas, magnez, wapń i fosfor) i witaminy z grupy B. Nie zawiera glutenu.

Smaczna szarlotka? – smaczna.

Na topie – a jak.

Łatwa? – no pewnie.

Polecam.

 

Jaglana szarlotka

 

Jaglana szarlotka

 

Jaglana szarlotka

 

Jaglana szarlotka

 

Jaglana szarlotka

You Might Also Like

  • Facebook