Kinder Bueno – ciasto bez pieczenia

29 grudnia 2016

 

Czas świąt to czas łasuchowania.

Tak, tak – nie oszukujmy się. Makowce, serniczki, pierniczki pachną w całym domu i są balsamem na nasze dusze. Smutki od razu znikają, stres zaszywa się gdzieś w kącie a kłopoty odpływają w siną dal. My zaś rozpływamy się poddając się rozkoszom podniebienia.

A jeśli jeszcze nie trzeba spędzić w kuchni zbyt dużo czasu by wyczarować słodkie cudo, to ja jestem za takim czarowaniem.

Podawałam już przepisy na ciasta bez pieczenia. Pamiętacie je?

  • 3 bit [TU]
  • 3 bit zmodyfikowany z kokosem [TU]
  • Maxi King [TU]
  • Kinder Country [TU]

 

Jeżeli jesteś miłośnikiem batona Kinder Bueno, możesz zrobić ciasto bez pieczenia w domu. Dzisiaj podzielę się z Wami pysznym przepisem na pyszne Bueno 🙂

Potrzebne składniki:

Krem bueno

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu
  • 2,5 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka w proszku (niebieskie)
  • 100 g orzechów laskowych

Krem nutella

  • 6 łyżek Nutelli
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone

 

  • 20 szt kakaowych herbatników
  • 50-60 szt herbatników maślanych
  • 350 g kremu Nutella
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

Do dzieła:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Układamy warstwę kakaowych herbatników, które na chwilę zamaczamy w zimnym mleku.

Rozsmarowujemy cienką warstwę Nutelli i układamy herbatniki maślane również zanurzone w mleku.

Teraz pora na warstwę kremu bueno : do rondelka wlewamy 200 ml śmietanki 30%, dodajemy miód, masło i mleko w proszku. Mieszamy. Podgrzewamy by wszystkie składniki rozpuściły się. Ciągle mieszamy. Zdejmujemy z kuchni, dodajemy zmielone orzechy i połowę serka mascarpone. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno (wsypujemy szczyptę soli), dodajemy resztę serka mascarpone i miksujemy. Łączymy z zawartością rondelka.

Teraz naszą masę bueno, możemy nałożyć na warstwę herbatników. Rozprowadzamy równo i znów układamy herbatniki jasne.

Pora zrobić krem Nutella.

Śmietanę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz nutellę. Składniki delikatnie mieszamy i wykładamy na ułożone herbatniki tak, aby powstały fale.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Nabieramy np. do strzykawki i dekorujemy ciasto.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jak smakuje? Niebo w gębie:)

 

 

 

 

You Might Also Like

  • gosia m

    Fajny przepis 😉

  • W podanych skladnikach jest co najmniej 6 roznych rzeczy ktore po prostu uwielbiam, tak wiec polaczenie nutelli, mascarpone, miodu, orzechow, smietanki i mleka w proszku nie moze sie nie udac. A kinder bueno kocham, dlatego przepis w najblizszym czasie wyprobuje na pewno.

  • super przepisik 🙂

  • Uwielbiam te twoje ciasta. Testowalam już niektóre i były przepyszne

  • Paulina Wójcik

    Na jaką blaszkę jest ten przepis? 😉

  • Facebook