Ciacho grzechu warte. A co tam. Grzeszmy – na zdrowie 😀 Kinder Country.
Przygotowanie ciasta trwa 20 minut. Jest delikatne. Bez pieczenia!!! Dzieci za nim przepadają, a dorośli? Udają, że długo przeglądają zawartość lodówki. A tak naprawdę, dorośli też nie mogą mu się oprzeć.
Podaję potrzebne składniki:
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 białe czekolady
- 2 mleczne czekolady
- 3 małe paczki herbatników
- 4 szklanki płatków Kangus (Nestle)
- 2 szt. śmietan fix
Białą czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli. To samo robimy z czekoladą mleczną. Odstawiamy do ostygnięcia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (dno) i układamy herbatniki.
200 ml. śmietanki 30% ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixu. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy ostudzoną białą czekoladę. Znów miksujemy. Dodajemy 3 szklanki kangusów i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na herbatniki. Powierzchnię wyrównujemy.
Znów układamy warstwę herbatników.
Teraz pora na masę brązową.
200 ml. śmietanki 30% ubijamy ze śmietan fixem na sztywno. Dodajemy ostudzoną mleczną czekoladę. Miksujemy na wolnych obrotach, aż do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę wylewamy na herbatniki, wyrównujemy.
Na wierzch rozsypujemy równomiernie 1 szklankę Kangusów.
I gotowe!! Ciasto musi się jeszcze dobrze schłodzić, więc na całą noc wstawiamy je do lodówki (10-12 godzin). Ciasteczko jak marzenie. Delikatne, słodziutkie. Ciasto inne niż inne.
0 Comments