Krucha tarta z jabłkami

6 kwietnia 2018

 

Słodkości nigdy za wiele.

Bardzo lubię ciasta owocowe. Owoców, takich prawdziwie pachnącym wiatrem i słońcem jeszcze brakuje, więc najczęściej  używam jabłek.

 

Dzisiaj zróbcie ze mną tartę z jabłkami na kruchym cieście.

 

Bierzemy:

 

  • 2 szklanki mąki + 0,5 szklanki do podsypania
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 22%
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka

 

  • 8 jabłek
  • pół szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru

 

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Podlewamy 0,5 szklanki wody i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut. Po ok. 20 minutach dodajemy 1/4 szklanki cukru i dusimy dalej, aż jabłka zaczną się rozpadać.

 

W czasie gdy uprażone jabłuszka stygną, możemy zabrać się za przygotowanie ciasta.

 

Suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia) mieszamy. Dodajemy miękkie masło pokrojone na małe kawałki, jajka i śmietanę. Zagniatamy podsypując stolnicę mąką, tak długo, aż nie będzie kleiło się do rąk.

 

Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

 

Blachę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

 

Ciasto rozwałkujemy na kształt koła o grubości ok 0,5 cm. Musimy to zrobić szybko, bo ciasto zacznie się kleić.

 

Wykładamy ciastem blachę do tarty. Trochę ciasta, które pozostanie wykorzystamy do dekoracji.

 

Teraz wykładamy jabłka i dekorujemy wierzch resztą ciasta.

 

Pieczemy ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C.

 

Wierzch posypujemy cukrem pudrem (gdy wystygnie ciacho).

 

Gotowe. Pyszne, szybkie ciasto do poobiedniej herbatki.

 

 

 

 

 

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie mi bardzo miło jeśli:

👉 polubisz wpis  👍 lub udostępnisz go 😍

 👉 pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza

 

 

 

 

You Might Also Like

  • Facebook