Maxi King – ciasto bez pieczenia

21 listopada 2015

 

I znów sobota. Jak ten czas szybko leci, gna, umyka. Och, ten czas.

Ale ja lubię soboty. Wy pewnie też. Dzieciaki nie idą do szkoły. Nie trzeba się śpieszyć, nie trzeba ciągle spoglądać na zegarek. Można poleniuchować, albo nadrobić zaległości.

I dziś będę Was kusić słodkościami. Był już 3 bit [TU], była chatka [TU] 

A teraz czas na Maxi Kinga.

O, to ciasto prawdziwy King. Wyrazisty w smaku. Połączenie słonego i niebotycznej słodkości. Nie pasuje? Nie da się? Oj – da.

Posłuchajcie tylko, a przeniesiecie się w nowy wymiar kulinarnych wrażeń.

Potrzebne składniki na średniej wielkości blachę :

  • 2 i pół opakowania krakersów (ma być około 100 sztuk)
  • puszka masy kajmakowej
  • 400g mleka w proszku (jest takie w niebieskim opakowaniu)
  • 200g masła śmietankowego
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • 2 czekolady
  • 1/4 szklanki mleka na polewę
  • puszka orzeszków ziemnych

No to zabieramy się do roboty 🙂

Gotujemy mleko (1szklanka) z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Studzimy.

 

maxi king

 

Następnie dodajemy mleko w proszku i masło.

 

maxi king

 

Miksujemy na gładką masę. No to masa mleczna gotowa.

 

maxi king

 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę krakersów. Można je na sekundę zamoczyć w mleku lub skropić je już po rozłożeniu. Będą mniej kruche, mniej twarde.

 

maxi king

 

Następnie wykładamy połowę masy mlecznej. Wyrównujemy.

 

maxi king

 

maxi king

 

Rozkładamy następną warstwę krakersów.

 

maxi7

 

Dajemy masę kajmakową.

 

maxi king

 

Znów nakładamy warstwę krakersów.

 

maxi king

 

i drugą połowę masy mlecznej.

 

maxi king

 

Przykrywamy krakersami.

 

maxi king

 

Ciasto czeka sobie na dekorację. Czas przygotować polewę. Wlewamy do garnka 1/4 szklanki mleka. Czekamy aż się zagotuje. Zmniejszamy płomień i wrzucamy do mleka dwie tabliczki pokruszonej czekolady. Ja użyłam gorzkiej ale może też być mleczna. Mieszamy.

 

maxi king

 

Gdy czekolada rozpuści się całkowicie zdejmujemy garnek z kuchni. Dodajemy 3/4 puszki orzeszków ziemnych i dokładnie mieszamy.

 

maxi king

 

Gdy czekolada wystygnie wykładamy ją na wierzch ciasta. Wyrównujemy i posypujemy pozostałymi orzeszkami.

 

maxi king

 

 

maxi king

 

Teraz ciasto ląduje na 4 godziny w lodówce.

Palce lizać.

Smacznego 🙂

ps. ach, jak ja lubię soboty 🙂

 

maxi king

 

maxi king

 

maxi king

 

maxi king

You Might Also Like

  • Facebook