Pasztet z cukinii z kaszą kuskus – wyśmienity

20 lipca 2017

 

Pasztet bez dodatku mięsa. W roli głównej cukinia, która ma teraz swoje pięć minut, więc i kosztuje niewiele.

Zachwyci niejednego niedowiarka, który nie skojarzy warzyw z pasztetem.

 

Pyszny pasztet z cukinii z kaszą kuskus.

 

Składniki (keksówka 26×12)

 

  • 3 szklanki startej cukinii (bez skóry)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kaszy kuskus (surowa)
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku
  • 4 łyżki oliwy

 

Do dzieła.

 

Startą na tarce cukinię odstawiamy na 20 minut. Odcisnąć. Cebulę i czosnek zblenderować i dodać do cukinii. Dodać kaszę kuskus i starty żółty ser. Następnie wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, przyprawy według uznania i oliwę.

 

Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej masę, wyrównujemy wierzch i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Gdy pasztet się zarumieni wyłączamy piekarnik i odstawiamy do wystygnięcia.

A później? Później to tylko zajadać się ile dusza zapragnie 🙂

 

 

 

                                                                   Smacznego 🙂

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie mi bardzo miło jeśli:

👉 polubisz wpis  👍 lub udostępnisz go 😍

 👉 pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza

 

 

 

 

You Might Also Like

  • Facebook