Pieguski – kruche ciasteczka

10 maja 2017
Pieguski - kruche ciasteczka

 

Pieguski – kruche ciasteczka. Szybko się robi, za to delektować się nimi trzeba powolutku 😀

 

Składniki:

  • 250 g masła (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

Wyciągamy robota kuchennego i… niech pracuje.

Najpierw ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i sól, i znów miksujemy.

Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 C.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce zachowując odstępy. Spłaszczamy je na przykład szklanką obsypaną mąką.

Pieczemy 10-12 minut.

Idealny pocieszyciel w te zimne majowe dni 🙂

 

Pieguski - kruche ciasteczka

 

Pieguski - kruche ciasteczka

 

Pieguski - kruche ciasteczka

 

 

You Might Also Like

  • Facebook