Prosty przepis na faworki (chrust)

5 lutego 2018

 

Zbliża się tłusty czwartek, a wraz z nim szaleństwo pączkowe i faworkowe.

Można te bardzo kaloryczne i bardzo smaczne smakowitości kupić, ale można też pokusić się o samodzielne ich wykonanie.

 

Ja znalazłam ostatnio w sekretnym pudełku mojej mamy przepis na faworki. Kartka z przepisem nieco pożółkła, ale smak faworków usmażonych przez nią przed wielu lat ciągle jest żywy w mojej pamięci. Teraz poznają go moje dzieci.

 

Składniki na proste i pyszne faworki (chrust) – z przepisu wychodzi ok. 40 szt.

  • 2 szklanki mąki + 1 szklanka do podsypania
  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietany 18% (1 szklanka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • smalec do smażenia

 

Mąkę należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia przez sito. Dodać śmietanę i żółtka.

Wyrabiać ciasto długo i starannie (podsypując sobie mąką). Można też brutalnie obić je na koniec wałkiem. Im więcej powietrza w nie wtłoczymy, tym delikatniejsze będą faworki.

Podsypujemy stolnice mąką. Rwiemy ciasto na kawałki. Każdy kawałek rozwałkujemy na cienki placuszek.

Później tniemy go na paski 3-4 cm. środek każdego z nich nacinamy wzdłuż (cięcie ok. 2 cm). Przez ten otwór przewijamy jeden koniec paska i powstaje nam coś na kształt węzełka.

Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy kostkę smalcu. W tym momencie muszę się usprawiedliwić niektórym. Smażone na oleju mają inny smak.

Gdy smalec będzie już bardzo gorący, można zmniejszyć temperaturę na kuchni.

Wkładamy nasze faworki i smażymy z obu stron (szybko się smażą).

Wyjmujemy na papierowy ręcznik, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.

Posypujemy cukrem pudrem.

Mniam. Po prostu pycha.

Za parę groszy cała góra pyszności.

Robicie faworki na Tłusty Czwartek? No to dawajcie przepisy. Założę się, że każdy będzie inny. Najważniejsze, że efekt ten sam.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie mi bardzo miło jeśli:

👉 polubisz wpis  👍 lub udostępnisz go 😍

 👉 pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza

 

 

You Might Also Like

  • Facebook