Przekąski z ciasta francuskiego – małe co nieco dla dużych i małych

11 marca 2017

 

Uwielbiam wypieki z ciasta francuskiego.

Jak zrobić ciasto francuskie dowiecie się [TU]. Ale nie zawsze mam czas i siłę, żeby je zrobić, więc korzystam z gotowego.

O wtedy smakowite przekąski wychodzą raz, dwa.

Podam Wam kilka przepisów na szybkie małe co nieco.

 

Serowe paluszki

 

Potrzebne składniki (14 szt):

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 30 dkg. startego żółtego sera
  • przyprawy (sól, słodka papryka, czosnek granulowany)
  • 1 jajko

 

Rozkładamy jeden arkusz ciasta. Smarujemy go roztrzepanym jajkiem.

Posypujemy połową sera żółtego i lekko go dociskamy do ciasta. Posypujemy przyprawami. Następnie kładziemy drugą warstwę ciasta, znów smarujemy je jajkiem, posypujemy pozostałym serem i przyprawami. Dociskamy lekko.

Kroimy na paski o szerokości 2 cm. Paski chwytamy za obydwa końce i skręcamy. Powstaje  swojego rodzaju sprężynka.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200 C.

Świetna przekąska dla dzieci, ale i dla dorosłych.

 

 

 

Ślimaczki 

 

Potrzebujemy:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • sos do pizzy lub ketchup
  • starty ser 30 dkg
  • parę plastrów cieniutko pokrojonej szynki i salami

 

Rozwijamy ciasto, smarujemy je sosem. Posypujemy serem i układamy wędlinę. Zwijamy i kroimy na paski ok 1,5 cm.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20- 25 minut w tempraturze 200 C.

 

 

 

Koperty

 

Potrzeba nam:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • starty żółty ser 15 dkg.
  • salami
  • sos do pizzy lub ketchup
  • 1 jajko

 

Arkusze ciasta kładziemy jeden na drugim i kroimy w prostokąty. Odklejamy jedną warstwę od drugiej.

Na jeden prostokąt nakładamy łyżkę sosu, starty żółty ser i salami. Boki smarujemy roztrzepanym jajkiem. W drugim prostokącie rurką do napojów robimy dziurki i nakładamy go na pierwszy prostokąt. Sklejamy boki dociskając je dokładnie (widelcem). Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy górę jajkiem.

Pieczemy 20 – 25 minut w temp. 200 C

 

 

 

Fajne propozycje na szybką przekąskę, lub ciepłą kolację.

Nie zajmie nam to więcej niż pół godziny.

 

Smacznego 🙂

You Might Also Like

  • Ślimaki robiłam, też uwielbiam ciasto francuskie własnie za nieskończoną ilość kombinacji tego co mozna z niego przygotować. Te Wasze koperty- bomba. Kradnę pomysł 😉 I zrobie ale zamiast salami i sera dodam farsz mięsny taki jak do pierogów. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

  • No i bardzo ci dziękuję 🙂 mam w lodówce ciasto, które na słodko nie zrobię, gdyż mój mąż w czasie postu odmawia sobie słodyczy! Za to kocha ciasto francuskie na słono 🙂

  • Gosia

    Wyglądają smakowicie. Mniamka

  • Moje ulubione przepisy tutaj! 🙂

  • Pysznie wygląda, spróbuje na pewno 😉

  • Jakie to wszystko apetyczne. U mnie na blogu za to rogaliki z nutellą 😊

  • Idealne przekąski na spotkanie ze znajomymi 🙂

  • Facebook