Sernik królewski – niebo w gębie

13 maja 2017
Sernik królewski - niebo w gębie

 

Weź pazur kury. Weź skrzydło kruka. I ogon szczura. Weź…

oj, to nie to.

 

Miał być przecież sernik królewski. O, mam.

 

Weź:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • czubata szklanka cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki kakao

 

Oprócz tego potrzeba Ci:

  • 1 kg sera na sernik (np. w wiaderku)
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe

 

Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Połącz wszystkie składniki.

Oddziel żółtka od białek. Białka zostaw, potrzebne będą do masy serowej.

Do miski z suchymi składnikami dodaj żółtka, śmietanę i pokrojone drobno masło.

Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części. Każdą z nich zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na 30 minut.

Blachę do pieczenia posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.

Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Jedną część zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozprowadź równomiernie po blaszce.

Włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po upływie wskazanego czasu wyjmij upieczony spód z piekarnika, ostudź.

Masa serowa.

Żółtka oddziel od białek. Utrzyj masło z cukrem na puch. Dodaj ser i żółtka. Miksuj dokładnie. Dodaj budyń. Ubij wszystkie uzyskane białka (9 szt) na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Delikatnie zamieszaj.

Wyłóż równomiernie masę serową na nasz upieczony i wystudzony spód.

Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.

I wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 C na godzinę.

 

A teraz weź talerzyk, widelczyk. Weź filiżankę herbaty. Weź kogoś, kogo kochasz i podziel się tą pysznością.

Idealne ciasto na komunię, święta, na niedzielny deser lub na codzienne smutki.

 

Sernik królewski? Niebo w gębie.

 

Sernik królewski - niebo w gębie

 

Sernik królewski - niebo w gębie

You Might Also Like

  • Mnie do żadnego sernika nie trzeba długo przekonywać 🙂

  • Nie przepadam za ciastami, ale serniki to u mnie wyjątek – uwielbiam 🙂

  • Facebook