Stefanka na herbatnikach – ciasto bez pieczenia

7 kwietnia 2017

 

Zbliżają się święta. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto.

Cóż to będzie? Stefanka na herbatnikach. Bez pieczenia! A jakie to proste? Zaraz się przekonacie.

 

Potrzebne składniki:

  • 4 paczki herbatników maślanych (około 100 sztuk)

Krem nr.1:

  • 400 ml mleka
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 1 budyń o smaku toffi
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g miękkiego masła

Krem nr. 2:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 puszka skondensowanego mleka

Na wierzch:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki  cukru pudru
  • kakao (do posypania)

 

I do dzieła 🙂

Mleko skondensowane wkładamy (z puszką, zamknięte) do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 2,5 godziny na wolnym ogniu. Studzimy.

Robimy krem nr. 1

Do mleka dodajemy budyń oraz cukier. Zagotowujemy ciągle mieszając. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladą. Mieszamy, żeby się rozpuściła. Gdy masa wystygnie dodajemy do niej masło i dokładnie miksujemy.

Teraz robimy krem nr. 2

Miksujemy wystudzone mleko skondensowane z masłem.

 

Blachę wykładamy folią aluminiową. Układamy warstwę herbatników. Na nią rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego (krem nr.1). Znów dodajemy warstwę herbatników i na nią wykładamy połowę kremu nr.2. Znów warstwa herbatników i krem nr.1. Potem warstwa herbatników i krem nr.2. Na wierzch kolejna warstwa herbatników.

Ciacho wstawiamy na 2,5 – 3 godziny do lodówki.

Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z blaszki. Jak? Przykładamy deskę do krojenia i odwracamy blaszkę. Usuwamy folię, która była na jej dnie.

Pora na czynności upiększające.

Śmietanę ubijamy, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Powstałą masą nakładamy na wierzch i rozprowadzamy. Posypujemy kakaem.

 

Co ja będę Wam mówić. Co ja będę Wam zachwalać. Spróbujecie zrobić sami. To ciasto to sama pyszność w czystej postaci. I wiecie co? Mam pewność, że w czasie tych świąt mazurki będą dekoracją stołu a taką stefankę po prostu się zje. A kalorie? Ich nie liczymy 🙂

 

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

You Might Also Like

  • Facebook