Świąteczne ciasteczka – kruche

16 listopada 2016

 

Widzieliście to? Widzieliście?

Bajecznie ośnieżona ulica, domy skrzące się milionem światełek. Uśmiechnięci ludzie, niosący do swoich domów choinki. Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta… No, bliżej. No, kolejne święta. Trochę mnie poniosło 😀

I już włącza się nam lampka kontrolna. Jak zaplanować i rozplanować czas i zadania, żeby ze wszystkim zdążyć bez zbędnego pośpiechu i frustrującej nerwówki.

Niby co roku to samo, ale za każdym razem, czy chcemy, czy nie ogarnia nas gorączka czasu przedświątecznego.

Warto więc wcześniej potrenować składanie serwetek, własnoręczne wykonanie dekoracji świątecznego stołu. Warto też wcześniej zrobić popisową potrawę, lub upiec coś nowego.

Ciasteczka pierniczkowe już umiemy robić – przepis znajdziecie [TU]

Dziś zrobimy więc inne.

Pierwsze to: świąteczne, kruche ciasteczka, do wykonania których potrzeba nam:

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 łyżki kakao

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę i sól, i wszystko dokładnie miksujemy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i znów dokładnie ucieramy.

Z ciasta (białego i brązowego) formujemy kule, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy  do lodówki na 1 godzinę.

Każdą kulę rozwałkujemy  i dowolnymi foremkami wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

Proste? Pewnie, że tak.

No, to teraz pora na kruche , migdałowe księżyce.

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

Potrzeba nam:

  • 400 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 550 g mąki tortowej

Masło, cukier puder i cukier waniliowym miksujemy na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy, dosypujemy migdały i wygniatamy ciasto. Z ciasta robimy gruby wałek i dzielimy go na pasy. Z każdej części robimy kuleczkę i formujemy ją na kształt księżyca.

Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C

Upieczone obsypujemy cukrem pudrem.

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

Smakują wybornie z kawą, herbatą, czy mlekiem.

Uwielbiają je dzieci, i dorośli. No i dla św. Mikołaja będą idealne.

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

W czasie robienia ciastek miałam pomocników. Dwie pary malutkich raczek, które prześcigały się w inwencjach twórczych. A bałaganu narobiły takiego, że głowa mała. Co tam, przynajmniej jest spokój, a posprząta się później 😀

Ja zaś uśmiechałam się pod nosem, bo większą część mojej pracy wykonał planetarny robot kuchenny z Lidla.

Miska o pojemności 6,3 l trzymała w ryzach mieszane składniki, więc na moim stanowisku pracy było czysto.

Mieszadło do ciasta z powłoką teflonową idealnie miesza i uciera, a ciasto nie przykleja się i idealnie zdejmuje.

Ubicie piany z białek, czy śmietany to żaden problem dla mojego robota. Parę obrotów dużym śmigłem i gotowe. Jednym ruchem ręki zdejmujemy klapkę i na odpowiednim miejscu wstawimy blender. Koktajl? Proszę bardzo.

Robot jest piękny, ale i solidny. Taki – profesjonalny. Taki – dla każdej pani domu. Dla każdej z nas.

Od 14.11 2016 r dostępny jest w sieci sklepów Lidl [TU]

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

 

 

Świąteczne ciasteczka - kruche

You Might Also Like

  • Choć na co dzień ciastek nie jadam, to uwielbiam wszelkie świąteczne ciasteczka, chyba przez ten klimat, jaki im towarzyszy 🙂

  • ciastka wyglądają smakowicie. my lubimy też rogaliki z ciasta francuskiego albo pączki z piekarnika

  • O te też fajne, właśnie kupiłam taki wałek z wytłoczonymi obrazkami reniferów… Może by się nadały? 🙂

  • Facebook