Szybkie paluchy z Nutellą

19 stycznia 2018

 

Zima to czas, kiedy dotkliwie odczuwamy spadek energii.

Mało słońca, krótkie dni. Cóż, nasze organizmy domagają się, wręcz błagają, by je rozpieszczać.

 

A, że ochoty na wielkie wyczyny kulinarne nie mamy ochoty, więc proponuję Wam coś łatwego 🙂

 

  • dwa opakowania ciasta francuskiego
  • nutellę
  • jajko
  • cukier puder

 

Jedno ciasto rozkładamy, smarujemy je nutellą (omijając brzegi).

 

 

Przykrywamy drugim ciastem francuskim. Brzegi dokładnie dociskamy. Górę smarujemy rozmąconym białkiem.

 

 

Tak przygotowane ciasto tniemy na paski o szerokości 1 cm. Można je później przekroić na pół.

 

 

Leciutko skręcamy w spiralki.

 

 

Tak przygotowane paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

 

Kilkanaście minut przygotowań + czas oczekiwania na upieczenie i mamy małe co nieco na zimowy wieczór. Pysznie smakują posypane cukrem pudrem.

 

Smacznego i nie dajcie się zimie.

 

Jeśli nie lubicie słodyczy, to tu przepisy na słono [Tutaj]

 

 

 

 

 

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie mi bardzo miło jeśli:

👉 polubisz wpis  👍 lub udostępnisz go 😍

 👉 pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza

 

 

You Might Also Like

  • Facebook