Zapraszam dzisiaj na pyszne, puszyste, mięciutkie i pachnące pierniczki toruńskie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Dla tych, którzy pieką na ostatnią chwilę Przepis, który zawsze wychodzi i smakuje obłędnie
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 łyżeczki kakao – wiatraczek
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 25g świeżych drożdży
- 125g masła śmietankowego

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Mieszając, łączymy wszystkie składniki. W rondelku podgrzewamy masło do momentu rozpuszczenia się, dodajemy miód i mieszamy tak długo, by składniki połączyły się. Do ciepłej masy dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż do chwili ich rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie do suchych składników dodajemy jajka i masę z rondelka. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ilość składników jest tak dobrana, że nie potrzebujemy do podsypywania mąki. Ciasto jest elastyczne i nie klei się do rąk.
Po wyrobieniu, rozwałkowujemy je na placki o grubości 3-4 mm. Dowolnymi foremkami wycinamy ciastka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C góra dół. Po wystygnięciu smarujemy lukrem.
Smacznego


0 Comments