Toruńskie pierniczki – puszyste, mięciutkie i pachnące

2 grudnia 2016

 

Grudzień przywitał nas po królewsku.

Sypnął białym puchem i ubrał drzewa w gronostajowe płaszcze. Za oknem jest tak cudnie, że mimo zmroku nie zasłoniłam ich, żeby móc raz po raz spoglądać na tę bajkę.

W domu cichutko. Chłopaki (mąż i synek) rozpracowują kolejną grę. Julka uczy się pilnie. A ja i Lenka zabrałyśmy się do pracy. Cała kuchnia była tylko dla nas. Trochę zachodu, trochę zamętu i po chwili dom pachniał i stał się chatką z piernika . Czary? Oj tak i to jakie! Co sprawiło to przemienienie?

Pierniczki. Małe, pachnące ciasteczka. Niby nic, a ile radości i spokoju mogą wnieść do naszych domów i serc.

 

Zdradzę Wam sekretny przepis na toruńskie pierniczki.

 

Przygotować trzeba:

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklankę cukru pudru
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 łyżeczki kakao (wiatraczek)
  • 2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 125 g masła śmietankowego

 

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Mieszając, łączymy wszystkie składniki.

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

 

W rondelku podgrzewamy masło do momentu rozpuszczenia się, dodajemy miód i mieszamy tak długo, by składniki połączyły się.

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

 

Do gorącej masy dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż do chwili ich rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

Następnie do suchych składników dodajemy jajka, i masę z rondelka. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto.

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

Ilość składników jest tak dobrana, że niewiele mąki musimy podsypać w trakcie tej czynności. Ciasto jest elastyczne i nie klei się do rąk.

Po wyrobieniu rozwałkujemy je na placki o grubości 3 – 4 mm.

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

Dowolnymi foremkami wycinamy ciastka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

Pierniczki smarujemy rozmąconym jajkiem

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C (góra – dół)

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

 

Czas na dekorację. Ja wybrałam lukier

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Powstałą masą posmarowałam pierniki.

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

 

Uwielbiamy je. Są tak puszyste, mięciutkie i pachnące, że do jutra śladu po nich nie będzie. Ale to nic. Przed świętami znów je upiekę. Kilka z nich na pewno ocalę przed moimi łasuchami i zawieszę na choince.

Pieczcie całe góry pierników. Zajadajcie się nimi. Niech moc i duch świąt, tych świąt, będzie z Wami.

Smacznego 🙂

ps. z przepisu wychodzi 50 szt. pierników

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

Toruńskie pierniczki - puszyste, mięciutkie i pachnące

 

 

You Might Also Like

  • Jak puszyste i mięciutkie to ja lubię 🙂

  • Zapisuję w ulubionych! Na pewno przed świętami je zrobimy 🙂

  • Jaki ładny fotoreportaż z pieczenia 🙂
    Ja planuję w niedzielę piec 🙂

  • Monika Obst

    Jak długo te pierniki zachowują świeżość?

  • Joanna

    Moje ciasto wyszlo bardzo kruche i Nie da sie rozwalkowac. Czy mozna je uratowac jeszcze?

    • Kruche? Za krótko było ugniatane. Z tej ilości składników wychodzi idealne.

      • Joanna

        Nie mam doswiadzczenia w piernikach, oj chyba od nowa musze zaczac. Dziekuje za porade!

  • Facebook