Zapraszam dzisiaj na pyszne, puszyste, mięciutkie i pachnące pierniczki toruńskie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Dla tych, którzy pieką na ostatnią chwilę 🙂Przepis, który zawsze wychodzi i smakuje obłędnie 🎄🎄🎄

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 4 łyżeczki kakao – wiatraczek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu 
  • 25g świeżych drożdży 
  • 125g masła śmietankowego 
Toruńskie pierniczki -puszyste, mięciutkie i pachnące


Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Mieszając, łączymy wszystkie składniki. W rondelku podgrzewamy masło do momentu rozpuszczenia się, dodajemy miód i mieszamy tak długo, by składniki połączyły się. Do ciepłej masy dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż do chwili ich rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie do suchych składników dodajemy jajka i masę z rondelka. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ilość składników jest tak dobrana, że nie potrzebujemy do podsypywania mąki. Ciasto jest elastyczne i nie klei się do rąk. 


Po wyrobieniu, rozwałkowujemy je na placki o grubości 3-4 mm. Dowolnymi foremkami wycinamy ciastka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Pierniczki smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C góra dół. Po wystygnięciu smarujemy lukrem.


Smacznego 

Toruńskie pierniczki -puszyste, mięciutkie i pachnące

Toruńskie pierniczki -puszyste, mięciutkie i pachnące