Zupa – krem z cukinii – idealny na upały

4 sierpnia 2017

 

W czasie letnich upałów, gdy żar leje się z nieba jakoś tak mniejszą mamy ochotę na ciężkie, tłuste czy mięsne potrawy.

 

Chętniej sięgamy po chłodniki, barszcze ukraińskie, zsiadłe mleko. Z radością patrzymy na kolorowe wystawy warzywne. Pełno tu pyszności na sałatki, surówki, zupy.

Cukinia – w pierwotnym planie miały być placuszki. A co wyszło?

 

Zupa – krem z cukinii.

 

 

Robi się ją prosto i szybko.

 

Oto składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 kostka warzywna
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g serka topionego śmietankowego lub ziołowego
  • sól, pieprz do smaku
  • grzanki lub groszek ptysiowy

 

Czosnek i cebulę drobno kroimy. Szybko podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Cukinie obieramy i kroimy na plastry a później w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy 300 ml wody i kostkę warzywną. Gotujemy ok 15 minut żeby cukinia zmiękła. Na koniec dodajemy topiony serek i gotujemy aż do jego rozpuszczenia. Doprawiamy według uznania.

Gdy zawartość garnka wystygnie ucieramy warzywa za pomocą blendera.

 

Gotowe. Pysznie smakuje na chłodno, lub na ciepło. Posypana grzankami lub groszkiem ptysiowym syci i cieszy podniebienia aksamitnym smakiem.

Taka zupa – krem ma jeszcze jedną zaletę. Nie trzeba stać godzinami przy kuchni.

 

Smacznego 🙂

 

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie mi bardzo miło jeśli:

👉 polubisz wpis  👍 lub udostępnisz go 😍

 👉 pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza

 

 

 

 

You Might Also Like

  • Kremu z cukini jeszcze ani nie jadłam ani nie robiłam 🙂

  • Facebook